Ik ben dokter
of apotheker
InvesteerdersJobsNieuws en mediaContacten

Migraine

HomeUw gezondheidZiekten en therapeutische gebiedenNeurologische ziektenMigraine

Migraine is een van de meest voorkomende neurologische aandoeningen. Wereldwijd lijden meer dan 1 miljard1 mensen eraan en in België meer dan 2 miljoen1. Migraine komt vooral voor in de leeftijdsgroep van 25-55 jaar en drie keer meer bij vrouwen dan bij mannen1,2,3.

Migraine is wijdverspreid en het is een ziekte die verregaande gevolgen kan hebben. Het is vaak een zware last voor patiënten, met grote impact op hun sociale, professionele en gezinsleven1. Het beïnvloedt ook de psychische gezondheid, het welzijn en de levenskwaliteit van de patiënten4.

Desondanks blijft migraine ondergediagnosticeerd en onderbehandeld5,6. Daardoor is migraine een grote uitdaging voor de volksgezondheid en voor wetenschappelijk onderzoek6.

Beschrijving

Migraine is meer dan alleen hoofdpijn. Het is een aandoening die zich uit in terugkerende aanvallen van hoofdpijn en bovendien ook in een reeks symptomen zoals misselijkheid, braken en gevoeligheid voor licht en/of geluid6.

Er wordt gewoonlijk een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten migraine:

 • met of zonder aura: men spreekt van migraine met aura wanneer patiënten, naar schatting meer dan een derde van hen, lichtflitsen zien, visuele blinde vlekken hebben of tintelingen voelen in hun handen en voeten6.

 • af en toe of chronisch: een migraine wordt als chronisch beschouwd als iemand minstens 15 dagen per maand migraine heeft en dat gedurende een periode van meer dan 3 maanden6.

Hoewel migraine zeer pijnlijk kan zijn en zeer belastend, veroorzaakt deze aandoening geen blijvende hersenschade7.

Oorzaken

Er is nog steeds weinig bekend over wat nu precies een migraineaanval uitlokt7. Er zijn echter een aantal triggers, waarvan de meest voorkomende8 hieronder worden opgesomd:

 • stress en angst
 • onregelmatige slaap
 • hormonale veranderingen
 • voeding (chocolade, cafeïne, alcohol)
 • weersveranderingen
 • dehydratatie
 • lichtprikkels (felle of knipperende lichten)
 • olfactorische prikkels (sterke geur)
 • overmatig gebruik van medicijnen

Genetische factoren beïnvloeden ook de kans om aan migraine te lijden7. Tot 80% van de patiënten heeft een bloedverwant in de eerste graad met de ziekte7.

Symptomen

Migrainesymptomen duren over het algemeen 4 tot 72 uur als ze niet worden behandeld5 . Er zijn natuurlijk individuele verschillen, maar migraine kan verschillende stadia doorlopen:

 1. prodroom: één of twee dagen voor een migraineaanval kunnen bepaalde subtiele waarschuwingssignalen erop wijzen dat een migraineaanval op komst is: constipatie, honger, stemmingswisselingen, stijfheid in de nek, vaak geeuwen5,7.
 2. aura: voor of tijdens een migraineaanval, kunnen visuele stoornissen ontstaan (gezichtsverlies, lichtflitsen, zwarte vlekken), sensorische problemen (tintelingen in de ledematen, gevoelloosheid) of taalproblemen (moeite met spreken)5,7.
 3. aanval: de aanval wordt gekenmerkt door lichte, matige of ernstige hoofdpijn, aan één of beide zijden, vaak is het een kloppende pijn. Deze fase kan al dan niet gepaard gaan met overgevoeligheid voor zintuiglijke prikkels (licht, geluid aanraking) en misselijkheid en braken.5,7
 4. postdroom: na een migraine voelt de patiënt in 80% van de gevallen een soort "kater". Dat kan een dag of twee duren en deze fase wordt gekenmerkt door gevoelens van verwarring en extreme vermoeidheid5,7.
Diagnose

Een arts of neuroloog stelt de diagnose van migraine. Dat gebeurt op basis van de medische voorgeschiedenis van de patiënt, symptomen en een lichamelijk en neurologisch onderzoek9. Om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten op het moment van de raadpleging, kan de arts of neuroloog aanvullende onderzoeken voorschrijven, zoals een MRI of een CT-scan9.

Migraine wordt nog steeds ondergediagnosticeerd en blijft daardoor bij sommige mensen onbehandeld5,6. Daarom is het belangrijk om een arts te raadplegen bij symptomen.

Behandelingen

Migraine kan niet worden genezen, maar het kan behandeld en uiteindelijk verbeterd worden. Behandelingen voor migraine omvatten aanvalsmedicatie (die de pijn vermindert), preventieve medicijnen en een reeks niet-farmacologische therapieën6. Er is ook een breed scala aan adviezen voor een gezonde levensstijl en tips die je kunnen helpen omgaan met uw migraine8.

Behandelingen met medicamenten

Er bestaan 2 belangrijke behandelingsmethoden: aanvalsmedicatie en preventieve medicatie6,7,9.

 1. Aanvalsmedicatie: wanneer iemand een migraineaanval heeft, kan deze medicatie helpen om de symptomen als hoofdpijn, misselijkheid, lichtgevoeligheid, te stoppen of te verminderen. De behandeling is effectiever als ze wordt toegediend bij de eerste tekenen van de aanval, wanneer de pijn nog mild is6,7,9.
 2. Preventieve medicatie: profylactica helpen migraine voorkomen en de frequentie van de aanvallen evenals de ernst van de hoofdpijn verminderen. Een preventieve behandeling kan worden voorgeschreven bij bijzonder lange recidiverende aanvallen (minstens 2 dagen per maand), wanneer de aanvalsmedicatie de kwaliteit van het leven niet verbetert, of om een overmatig gebruik van aanvalsmedicatie te voorkomen6,7,9.

Niet-medicamenteuze therapieën

Een reeks preventieve niet-medicamenteuze therapieën kunnen worden gebruikt alleen, als aanvulling op aanvals- en preventieve medicatie, of als vervangende behandeling in geval van contra-indicatie voor migrainemedicijnen6.
Deze therapieën omvatten acupunctuur, ontspanningstechnieken zoals meditatie of yoga, of het innemen van een specifiek soort vitamines en mineralen9.

Recente wetenschappelijke vooruitgang

De afgelopen jaren hebben wetenschappers meer vooruitgang geboekt in de behandeling van migraine dan in de voorbije 30 jaar. Deze vooruitgang omvat nieuwe moleculen, nieuwe toedieningsmethoden en medische apparaatjes, die beter kunnen werken en minder bijwerkingen kunnen hebben dan de oudere migrainemedicijnen10.

Migraine in de kijker

Elk jaar in juni wordt er gesensibiliseerd rond migraine en hoofdpijn in het algemeen. In september wordt een week lang extra gesensibiliseerd rond migraine.

Adviezen : beter leven met migraine

Alledaagse handelingen kunnen mensen met migraine helpen om er beter mee te leven en soms de aanvallen te beperken8,9.

 • Leer hoe u beter kan omgaan met stress en angst, met behulp van ontspannings- en timemanagementtechnieken.
 • Verbeter de kwaliteit van uw slaap door minstens 7 tot 8 uur te slapen en zorg voor een slaaproutine.
 • Verminder de hoeveelheid medicatie die u neemt, in overleg met uw huisarts.
 • Let op uw dieet en vermijd voedingsmiddelen die een aanval kunnen uitlokken, zoals chocolade, cafeïne of alcohol.
 • Vergeet niet om goed gehydrateerd te blijven, volg de aanbeveling van 2 liter water per dag.
 • Doe meer lichaamsbeweging, in uw vrije tijd of op het werk of wanneer u van de ene plaats naar de andere gaat.
 • Beperk de blootstelling aan licht door het dragen van een zonnebril; aan lawaai, door je af te zonderen op een rustige plaats; aan sterke geuren, door het vermijden van parfums en chemische producten.

Praat erover met uw arts

Als u tekenen en symptomen van migraine hebt, raadpleeg dan een arts. Om de diagnose te helpen stellen en het gesprek te vergemakkelijken, spreek vrijuit over uw bezorgdheden. Hou een dagboek bij van uw aanvallen en noteer hun frequentie en intensiteit. Dit zal uw arts helpen om uw situatie te beoordelen en de meest geschikte behandeling te vinden.

Bent u arts? Sluit u dan aan bij ons platform voor gezondheidsprofessionals. U vindt er heel wat hulpbronnen die uw medische praktijk ondersteunen.

Naar PfizerPro
Referenties
 1. Global Burden of Disease (GBD) 2016 Headache Collaborators. Lancet Neurol. 2018;17(11):954-976.
 2. Oie L et al, J Neurol Neurosurg Psychiatry 2020;91:593–604.
 3. Ailani J et al. Headache. Published online June 23, 2021.
 4. Buse D. et al, Headache, 2019;59:1286-1299
 5. Mayo clinic, Migraine Symptoms and causes, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/symptoms-causes/syc-20360201, accessed on 30/06/2023
 6. Eigenbrodt A. et al, Nature Reviews |Neurology, August 2021, volume 17
 7. Cleveland Clinic, Migraine Headaches: Causes, Treatment & Symptoms https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/5005-migraine-headaches, accessed on 30/06/2023
 8. American Migraine Foundation, Migraine Essentials – Migraine triggers, July 27 2017, https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/top-10-migraine-triggers/, accessed on 30/06/2023
 9. Mayo Clinic, Migraine Diagnosis and treatment, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/diagnosis-treatment/drc-20360207, accessed on 30/06/2023
 10. Potter D., Latest Research on migraine treatments, Feb 2023, https://www.webmd.com/migraines-headaches/migraines-new-treatments, accessed on 25/07/2023

230743 - Juli 2023

Uw gezondheidOnze geneesmiddelenOnderzoek en innovatieOver onsWerken bij PfizerInvesteerders Jobs Nieuws en mediaPfizer voor professionnalsPrivacy policyGebruiksvoorwaarden ContactenLeveranciers