Ik ben dokter
of apotheker
Contacten
InvesteerdersJobsNieuws en mediaContacten
Kanker uitgelegd in video's

Wanneer jij of één van je naasten te horen krijgt dat je kanker hebt, roept dit veel onzekerheden en vragen op. Ontdek hieronder een reeks video's die een aantal vragen over kanker beantwoorden, waaraan onconurses, psycho-oncologen, artsen en patiënten hebben meegewerkt.

HomeUw gezondheidZiekten en therapeutische gebiedenKankerKanker uitgelegd in video's

De reeks video’s is onderverdeeld in vijf thema's om het voor jou makkelijker te maken om het (de) onderwerp(en) te vinden die je interesseren.

Wat is kanker precies?

De eerste video laat zien hoe een cel een kankercel wordt, hoe daaruit een tumor ontstaat en hoe deze zich kan verspreiden. Je leert ook wat het verschil is tussen een solide tumor en een tumor die in het bloed ontstaat.

De tweede video laat zien hoe kanker zich in het lichaam kan verspreiden en uitzaaiingen vormt.

Wat zijn de behandelingsopties?

De eerste video presenteert de 3 pijlers van een kankerbehandeling: chirurgie, radiotherapie en medicamenteuze behandelingen. Er wordt voornamelijk informatie gegeven over de eerste twee pijlers. De derde pijler, de medicamenteuze behandelingen, wordt behandeld in aparte video's over chemotherapie, gerichte therapie, immunotherapie en hormoontherapie. Het werkingsmechanisme en de specifieke bijwerkingen van elke behandeling worden uitgelegd, evenals hoe je ze het beste kunt behandelen met de hulp van je zorgteam. Veelgebruikte termen zoals curatieve, adjuvante, neo-adjuvante of chronische behandeling worden hier eveneens uitgelegd. Tot slot wordt chirurgie, een veel voorkomende behandeling bij nierkanker, gedetailleerd beschreven in de video 'nefrectomie'.

Wat zijn de diagnostische hulpmiddelen?

Dit hoofdstuk is gewijd aan de middelen om kanker op te sporen. Waarom wordt een biopsie of een beenmergpunctie uitgevoerd? Welke belangrijke informatie kunnen we uit deze twee onderzoeken halen, op het moment van diagnose maar ook later tijdens de behandeling?

Hoe te leven met kanker?

De video's hieronder beschrijven verschillende aspecten van het dagelijks leven van een persoon met kanker: fysieke activiteit, intieme relaties, relatie met de kinderen, terugkeer naar het professionele leven.

Ik ben een naaste

Deze twee video's zijn bedoeld voor mensen die dicht bij iemand met kanker staan. Een video voor mantelzorgers legt uit hoe je de zieke het beste kan ondersteunen en bij welke instanties je moet aankloppen om antwoorden te vinden op alle vragen die je jezelf stelt en voor de ondersteuning die je nodig hebt bij de zorg voor een naaste. Een video die zich richt tot adolescenten moet helpen om de ziekte van vader, moeder of een naaste en de behandelingen ervan te begrijpen. Waar vind je betrouwbare informatie en hoe leer je om te gaan met je emoties in zo'n situatie?

Vidéos disponibles en françaisVideos available in EnglishBorstkanker uitgelegd in video’s

Wil jij, of iemand in je omgeving, meer weten over borstkanker? Een reeks van 3 korte video's, gemaakt in samenwerking met oncologen en oncocoaches, beantwoordt enkele van de vragen die je misschien hebt.

Ontdek de video’s Lees meer over borstkanker 

240005 – January 2024

Uw gezondheidOnze geneesmiddelenOnderzoek en innovatieOver onsWerken bij PfizerInvesteerders Jobs Nieuws en mediaPfizer voor professionnalsPrivacy policyGebruiksvoorwaarden ContactenLeveranciers