Borstkanker uitgelegd in video’s

Je arts vermoedt dat jij of iemand in je omgeving borstkanker heeft? Hij vraagt je om een hele reeks onderzoeken en tests te ondergaan. Een reeks van 3 korte video's, gemaakt in samenwerking met oncologen en oncocoaches, beantwoordt enkele van de vragen die je misschien hebt.

HomeUw gezondheidZiekten en therapeutische gebiedenKankerBorstkanker uitgelegd in video’s

Borstkanker kan verschillende vormen aannemen en er zijn verschillende subtypes borstkanker, die niet op dezelfde manier worden behandeld. In een vroeg stadium biedt borstkanker goede vooruitzichten op genezing.

In een gevorderd stadium, wanneer de tumor al is uitgezaaid, is het vaak mogelijk om de vooruitgang van de ziekte te vertragen en de symptomen te verminderen, zodat de kwaliteit van leven goed blijft

Maar hoe wordt borstkanker gediagnosticeerd?
Hoe worden de subtypen van borstkanker bepaald die een invloed hebben op de keuze van de behandeling?
Wat zijn de verschillende stadia van borstkanker?


Bekijk de 3 video’s hieronder en vergeet niet dat het zorgteam in het ziekenhuis er is om je te adviseren en je bijkomende vragen te beantwoorden.

Wat is een mammografie?

In deze video wordt uitgelegd hoe een mammografie wordt afgenomen, wat de verschillen zijn tussen een screeningsmammografie en een diagnostische mammografie en welke aanvullende onderzoeken nodig zijn om de diagnose van borstkanker te bevestigen.

Wat zijn de belangrijkste moleculaire testen voor borstkanker?

In deze video worden de verschillende tests uitgelegd die worden gebruikt om vast te stellen of borstkanker hormoonafhankelijk, HER2-positief of triple-negatief is en of er sprake is van een BRCA- genmutatie. Er wordt ook uitgelegd hoe de resultaten van deze tests de keuze van de behandeling beïnvloeden.

Wat zijn de verschillende stadia van borstkanker?

Deze video geeft uitleg over de verschillende stadia en gradaties van borstkanker (in situ, vroeg stadium, lokaal gevorderd, uitgezaaid, graad 1, 2 of 3) en hun implicaties voor de prognose en de keuze van de behandeling(en).

Lees meer over borstkankerOntdek de volledige videoreeks over kanker

De borstkankervideo’s verwijzen naar bepaalde onderwerpen die aan bod komen in een volledige reeks van 17 video’s over kanker.

Ontdek de volledige reeks van video’s
Hoe werken kankerbehandelingen?

Artsen kunnen verschillende soorten behandelingen voorschrijven. In deze uitlegvideo's kun je meer te weten komen over hun verschillende werkingsmechanismen.

Ontdek de video's

240344 – May 2024