Ik ben dokter
of apotheker
Contacten
InvesteerdersJobsNieuws en mediaContacten
 Vaccinatie HomeUw gezondheidGezond levenVaccinatie 

Vaccins zijn waarschijnlijk een van de belangrijkste innovaties in de gezondheidswetenschap. Ze kunnen de dreiging van ooit wijdverspreide en vaak dodelijke ziekten sterk verminderen en redden ook nu nog vele levens: naar schatting worden wereldwijd meer dan 3.5  tot 5 miljoen sterfgevallen per jaar voorkomen.1 En de lijst van ziekten die met vaccins kunnen worden voorkomen, wordt steeds langer.

Vaccinatie is een individuele en collectieve vorm van preventieve geneeskunde: hoe meer mensen worden gevaccineerd, hoe minder ziekteverwekkende kiemen er circuleren en hoe meer de gemeenschap wordt beschermd. Dit noemen we de voordelen van groepsimmuniteit.

Er worden verschillende vaccintechnologieën gebruikt, maar het principe blijft hetzelfde: het natuurlijke afweersysteem van het lichaam versterken zonder de ziekte te veroorzaken. Als reactie op het vaccin produceert het immuunsysteem specifieke antilichamen en immuuncellen, die het virus of de bacterie in kwestie efficiënter kunnen blokkeren of zelfs elimineren wanneer ze hieraan blootgesteld worden.

Pfizer ontwikkelt vaccins om tegen verschillende virussen of bacterieën te beschermen, waaronder :

  • pneumokokken, die hersenvliesontsteking of longontsteking bij baby’s en volwassenen kunnen veroorzaken.

  • verschillende soorten meningokokken die ernstige vormen van hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging bij baby’s, adolescenten en volwassenen veroorzaken.

  • tekenencefalitis, veroorzaakt door een virus dat door besmette teken wordt overgebracht

  • RSV

  • Covid-19

We werken ook aan mogelijke vaccins tegen verschillende virale infecties en bepaalde ziekenhuisinfecties.​ 

Respiratoir syncytieel virusZwangerschapsvaccinatieVaccinatie bij kinderen en adolescentenVaccinatie bij volwassenenVaccinatie en reizen Covid-19Bronnen1. https://www.who.int/topics/immunization [Accessed 05/05/2024]
Uw gezondheidOnze geneesmiddelenOnderzoek en innovatieOver onsWerken bij PfizerInvesteerders Jobs Nieuws en mediaPfizer voor professionnalsPrivacy policyGebruiksvoorwaarden ContactenLeveranciers