Ik ben dokter
of apotheker
Contacten
InvesteerdersJobsNieuws en mediaContacten
Verschillende soorten geneesmiddelenHomeOnze geneesmiddelen Soorten geneesmiddelen Referentiegeneesmiddelen en generieke geneesmiddelen

Gemiddeld is 10 tot 12 jaar onderzoek en klinische proeven vereist voordat een geneesmiddel op de markt wordt gebracht. Daarna volgt een periode waarin het geneesmiddel door een patent wordt beschermd en dus niet kan worden gekopieerd. Zodra het patent openbaar is, kunnen fabrikanten van generieke geneesmiddelen een gelijkwaardige versie aanbieden met hetzelfde werkzame bestanddeel en dezelfde dosering, maar niet noodzakelijk dezelfde hulpstoffen of dezelfde vorm.

Innovatieve referentiegeneesmiddelen verschaffen farmaceutische bedrijven de inkomsten die nodig zijn om te investeren in het onderzoek naar en de ontwikkeling van toekomstige behandelingen.

Biologische geneesmiddelen

Waar 25 jaar geleden bijna alle geneesmiddelen van chemische oorsprong waren, zien we nu dat steeds meer voorgeschreven geneesmiddelen biologisch zijn.

Biologische geneesmiddelen zijn complexe moleculen die van levende organismen (plantaardige, dierlijke en bacteriële cellen) worden gemaakt. De ontwikkeling en productie ervan is veel langer en duurder dan de ontwikkeling van chemische moleculen.

Biologische geneesmiddelen hebben bijgedragen tot de vooruitgang van de patiëntenzorg. Ze maken een zeer doeltreffende en gerichte behandeling mogelijk voor vele chronische en levensbedreigende ziekten op het gebied van oncologie, ontsteking en immunologie, reumatologie, gastro-enterologie, diabetes, neurologie en erfelijke ziekten.

De generieke versies van deze biologische geneesmiddelen worden “biosimilars” genoemd. Zij lijken sterk op hun referentiegeneesmiddel, hoewel hun werkzame bestanddelen enkele kleine verschillen kunnen vertonen.
 

Zoek productenHeeft u een vraag over een geneesmiddel van Pfizer?

 

Een ongewenst voorval meldenBeschikbaarheid van geneesmiddelen
Uw gezondheidOnze geneesmiddelenOnderzoek en innovatieOver onsWerken bij PfizerInvesteerders Jobs Nieuws en mediaPfizer voor professionnalsPrivacy policyGebruiksvoorwaarden ContactenLeveranciers