COVID-19 en Long COVID:
een stand van zaken
Enkele jaren geleden kreeg de wereld het zwaar te verduren door de COVID-19-pandemie. Maar wat is de huidige status van het virus? En hoe belangrijk zijn preventie en vaccinaties vandaag nog? Dr. Erwin Bruninx, Senior Medical Affairs Scientist bij Pfizer, geeft meer uitleg.
“COVID-19 heeft zich sinds 2020 non-stop verder ontwikkeld. Dat komt omdat er bij het reproductieproces kleine foutjes optreden in het genetisch materiaal van het virus. Door dit voortdurend te monitoren, kunnen de vaccins regelmatig aangepast worden, net zoals dat ook bij het griepvirus het geval is. Dit gebeurt op basis van de aanbeveling van het Europees Geneesmiddelenbureau. Hoewel COVID vandaag minder in de publieke belangstelling staat en er - begrijpelijk - een soort ‘COVID-vermoeidheid’ ontstaan is, moeten we alert blijven. De recente zomerpiek bewijst dat het een zeer onvoorspelbaar virus blijft.”
Leven met het virus
“We hebben intussen echter geleerd om met COVID-19 te leven. Na vier jaar kunnen we een grote mate van normaliteit handhaven, maar toch blijft voorzichtigheid geboden. Een belangrijk aandachtspunt blijven de risicogroepen, zoals ouderen en mensen met een verminderde immuniteit. Het is cruciaal dat vooral zij zich bewust blijven van de voordelen om zich te laten vaccineren. In dat kader organiseren de overheden deze herfst – net zoals vorig jaar - een vaccinatiecampagne. Daarnaast blijven eenvoudige hygiënische maatregelen, zoals handen wassen, uiteraard voor iedereen van toepassing.”
Long COVID
“Sommige patiënten hebben na een COVID-infectie nog zeer lang last van soms erg invaliderende symptomen met een grote impact op hun levenskwaliteit. Men schat dat er op dit moment wereldwijd zestig miljoen patiënten met long COVID zijn. Aangezien er nog geen goedgekeurde therapie is, vormt dat een enorme uitdaging voor de wetenschappelijke wereld.”