Ik ben dokter
of apotheker
Contacten
InvesteerdersJobsNieuws en mediaContacten
COVID-19: de noodzaak van een preventieve en curatieve aanpakHomeUw gezondheidGezond levenVaccinatieCOVID-19: de noodzaak van een preventieve en curatieve aanpak

December 2019 … Terwijl de wereld zich voorbereidde om het nieuwe jaar in te luiden, kwamen de eerste meldingen van een cluster van longontstekingsgevallen als gevolg van een nieuw type coronavirus uit Wuhan, China. Het virus, daarna officieel COVID-19 genoemd, zou zich snel over de hele wereld verspreiden.

Eind januari 2020 riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een wereldwijde noodsituatie uit omdat ook in Europa grote uitbraken van de ziekte ontstonden.

Op 11 maart 2020 werd in België het eerste sterfgeval door de ziekte gemeld. Diezelfde dag verklaarde de WHO dat de wereld officieel te maken had met een pandemie. Zes dagen later lanceerde Pfizer in samenwerking met BioNTech het ‘Lightspeed Project’, een initiatief om een mRNA-vaccin tegen COVID-19 te produceren voor noodgebruik wereldwijd. Tegelijkertijd begon Pfizer te werken aan een orale behandeling van COVID-19 om besmette patiënten te behandelen, omdat het duidelijk was dat een dubbele aanpak, zowel preventief als therapeutisch, essentieel zou zijn om de opkomende ziekte te bestrijden. Die onderneming met een ongekende omvang zou ons enorm veel leren en zelfs onze aanpak in de verdere productontwikkeling beïnvloeden.

In het licht van de gezondheidscrisis hebben veel spelers (waaronder de wetenschappelijke wereld, de farmaceutische industrie, de regelgevende overheden en de politieke wereld) hun krachten gebundeld als nooit tevoren, met gekende resultaten: vaccins met een hoog veiligheids- en werkzaamheidsprofiel werden[MV1]  ontwikkeld1, die volgens een studie gepubliceerd door The Lancet Infectious Diseases alleen al in 2021 19,8 miljoen sterfgevallen konden voorkomen2. Die mobilisatie maakte het ook mogelijk om nieuwe behandelingen te ontwikkelen om COVID-19 te helpen bestrijden in geval van een infectie.

De toekomst

Ook vandaag hebben we nog steeds te maken met dit virus, waarvan het mutatiepercentage uitzonderlijk hoog is. Het goede nieuws is dat de mRNA-technologie die gebruikt wordt in sommige COVID-19-vaccins ervoor zorgt dat er relatief snel een vaccin kan worden aangemaakt dat aangepast is aan de nieuwe circulerende varianten. Pfizer is bereid om, indien nodig, bijgewerkte vaccins te produceren, op dezelfde manier als de griepvaccins die elk jaar worden aangepast.

Zelfs in een endemische fase van de ziekte blijft een grote waakzaamheid geboden, vooral voor risicopatiënten. Preventie en behandeling blijven cruciaal om bij te dragen aan het redden van levens, het verminderen van de druk op de ziekenhuisvoorzieningen en het aanmoedigen van vertrouwen om met het COVID-19-virus te leven in een wereld die nooit meer dezelfde zal zijn als voorheen.

Juni 2023 - 230541

Wat is COVID-19?

Het verhaal van een vaccin dat zijn tijd markeerde

Weet je wat te doen bij COVID-19? 

Kanker en COVID-19: hoe moeten patiënten worden behandeld?

Bronnen
  1. Polack et al. Safety and Efficacy of the BNT162b2 mRNA Covid-19 Vaccine. N Engl J Med 2020; 383:2603-15. DOI: 10.1056/NEJMoa2034577
  2. Watson et al. The Global Impact of the First Year of COVID-19 Vaccination. A Mathematical Modelling Study. Lancet Infect Dis 2022; 22: 1293–302. Published Online June 23, 2022.
Uw gezondheidOnze geneesmiddelenOnderzoek en innovatieOver onsWerken bij PfizerInvesteerders Jobs Nieuws en mediaPfizer voor professionnalsPrivacy policyGebruiksvoorwaarden ContactenLeveranciers