Respiratoir syncytieel virus, beter bekend als RSV, is een wijdverspreid virus dat een luchtweginfectie veroorzaakt en kan leiden tot ziekten als bronchiolitis, rhinitis, oorontsteking en pneumonie of longontsteking1.
Voor bepaalde risicogroepen kan een RSV-infectie bijzonder ernstige tot zelfs fatale gevolgen hebben. Zuigelingen en zeer jonge kinderen, maar ook immuungedeprimeerde personen (of personen met een verminderde weerstand) en ouderen, zijn het meest kwetsbaar1,2,3.
Wereldwijd is RSV naar schatting per jaar verantwoordelijk voor 33 miljoen gevallen en tussen 66.000 en 199.000 sterfgevallen bij kinderen jonger dan 5 jaar2. 90% tot 95% van de kinderen worden vóór hun tweede verjaardag getroffen door een infectie veroorzaakt door RSV3. In België worden ongeveer 3.500 kinderen van 0-12 maanden elk jaar opgenomen in het ziekenhuis voor bronchiolitis veroorzaakt door RSV3.
En dat is nog maar het topje van de ijsberg: volgens Sciensano worden ziekten veroorzaakt door het virus te weinig gediagnosticeerd en worden de cijfers nog steeds sterk onderschat3.
Omdat infecties veroorzaakt door RSV typisch seizoensgebonden en zeer besmettelijk1 zijn, vormen ze nog een bijkomend probleem voor de volksgezondheid: in combinatie met gevallen van griep en COVID-19 verhogen ze namelijk de druk op de ziekenhuizen tijdens de koudste maanden van het jaar2.
Het is dan ook een prioriteit om de verspreiding ervan te beperken en de gezondheid van de meest kwetsbaren te beschermen. Des te meer omdat er momenteel geen specifiek geneesmiddel beschikbaar is om het virus zelf te behandelen1.
RSV of Respiratoir Syncytieel Virus infecteert de luchtwegen en veroorzaakt ontstekingen, een slechte zuurstoftoevoer en kortademigheid1.
Hetzelfde besmettelijke virus, verschillende ziekten
Het RSV-virus veroorzaakt een hele reeks ziekten, waaronder bronchiolitis, rhinitis, oorontsteking en longontsteking1. Deze worden soms met elkaar verward, maar elk van deze infecties heeft wel degelijk betrekking op andere medische problemen.
Terwijl milde infecties, zoals rhinitis, beperkt blijven tot de bovenste luchtwegen - neus, mond en keel4- kunnen de symptomen zich ook uitbreiden naar de onderste luchtwegen, met bronchiolitis of longontsteking tot gevolg4.
Wie loopt risico op een ernstige vorm van RSV?
De risicogroepen voor het ontwikkelen van ernstige RSV-infecties zijn onder andere:
Bij baby's zijn ernstige vormen van RSV bijzonder onvoorspelbaar: meer dan twee derde van de baby’s die met RSV in het ziekenhuis worden opgenomen, zijn voordien perfect gezond en werden voldragen geboren1.
RSV wordt alleen verspreid via de luchtwegen en door direct contact - bijvoorbeeld1:
Iemand die besmet is met RSV is over het algemeen 3 tot 8 dagen besmettelijk1. Sommige baby's en mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen het virus blijven verspreiden tot wel 4 weken lang, zelfs nadat de symptomen zijn gestopt1.
Buiten het menselijk lichaam heeft RSV een langdurig infectierisico tot 6 uur op harde oppervlakken en tot ongeveer 45 minuten op zachte oppervlakken1.
Symptomen van RSV-infectie treden meestal op tussen 2 en 8 dagen na blootstelling aan het virus.4
Milde infecties blijven beperkt tot de bovenste luchtwegen (neus, mond, keel) en lijken op een gewone verkoudheid, met een verstopte of loopneus, droge hoest en lichte koorts. In de meeste gevallen verdwijnen de symptomen vanzelf na 2 tot 8 dagen.4
Bij kinderen jonger dan 2 jaar kan RSV-infectie overgaan in longontsteking of bronchiolitis (ontsteking van de kleinste vertakkingen van de luchtwegen). Symptomen van bronchiolitis hebben betrekking op de lagere luchtwegen en omvatten hevig hoesten, overvloedige afscheidingen, ademhalingsmoeilijkheden en piepende ademhaling, blauwachtige huid, uitdroging en weigering om te eten.4
Bent u arts? Neem dan een kijkje op ons platform speciaal voor gezondheidswerkers. U vindt er tal van nuttige bronnen ter ondersteuning van uw medische praktijk.
231371 -April 202