Ik ben dokter
of apotheker
Contacten
InvesteerdersJobsNieuws en mediaContacten
Over corticosteroïdenHomeUw gezondheidZiekten en therapeutische domeinenInfectieziektenOver corticosteroïden

Corticosteroïden zijn hormonen die van nature door het lichaam worden aangemaakt. Ze zijn betrokken bij verschillende vitale functies van het lichaam en vervullen voornamelijk een ontstekingsremmende en antiallergische rol. De farmaceutische sector produceert corticosteroïden in synthetische vorm als behandeling, gezien hun doeltreffendheid bij de behandeling van vele pathologieën. Hiertoe behoren seizoensgebonden allergieën en gewrichtspijnen die miljoenen Belgen treffen.

Wat zijn corticosteroïden  ?In natuurlijke vorm

Corticosteroïden of corticoïden zijn hormonen die van nature door het lichaam worden aangemaakt. Ze worden geproduceerd door de klieren die zich net boven de nieren bevinden. Ze worden continu gesynthetiseerd uit cholesterol en zijn van vitaal belang voor ons lichaam. Ze remmen de synthese van bepaalde eiwitten betrokken bij de ontstekings- en immuunrespons. Daarnaast reguleren corticosteroïden ook de activiteit van witte bloedcellen. Daarbij zijn er ook drie hoofdeffecten :

  • Een ontstekingswerend effect

  • Een immuunmodulerend effect

  • Een antiallergeen effect

 
In de vorm van medicijnen

Corticosteroïden in de vorm van medicijnen hebben vergelijkbare effecten als corticosteroïden die van nature door het lichaam worden aangemaakt. Deze vorm van behandeling wordt corticosteroïdentherapie genoemd en kan worden toegepast bij een groot aantal zeer uiteenlopende ziekten, zoals onder meer dermatologische aandoeningen, oogaandoeningen of om allergische symptomen te verlichten, pijn veroorzaakt door reuma of zelfs in het kader van bepaalde kankers.

Wees voorzichtig, corticosteroïden in medicinale vorm zijn echter krachtige middelen. Ze moeten daarom met de nodige voorzichtigheid worden ingenomen en altijd onder toezicht van een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg.

Corticosteroïden voor allergieën en artritis

Corticosteroïden worden voornamelijk gebruikt vanwege hun ontstekingsremmende werking. Ze worden daarom regelmatig voorgeschreven als onderdeel van de behandeling van inflammatoire en auto-immuunpathologieën, waaronder de meest voorkomende:

  • seizoensgebonden allergieën: frequent in België, vertonen ze een onevenredige reactie van het immuunsysteem op externe elementen. Dit betreft vaak stuifmeel. Deze reactie leidt dagelijks tot ontsteking van de slijmvliezen en een reeks zeer onaangename symptomen.

  • gewrichtsaandoeningen: deze familie van aandoeningen bestaat voornamelijk uit artrose en reumatoïde artritis dat acute of chronische ontsteking van de gewrichten veroorzaakt. Patiënten klagen dag en nacht over zwelling en terugkerende gewrichtspijn.

Het belang van de juiste behandeling

Behandelingen met corticosteroïden zijn niet ongevaarlijk. Ze moeten met de nodige voorzichtigheid worden ingenomen en altijd onder toezicht van een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg. Corticosteroïdentherapie varieert ook sterk van patiënt tot patiënt en is afhankelijk van meerdere criteria. Tot slot, zoals veel behandelingen, stellen medicamenteuze corticosteroïden u bloot aan ongewenste effecten.

Alleen een arts kan daarom de juiste behandeling vaststellen om de gewenste effecten op uw allergie of gewrichtsaandoening te verkrijgen, rekening houdend met het volgende:

  • het soort corticosteroïde: er zijn verschillende soorten corticosteroïden. De voordelen en bijwerkingen zijn specifiek voor elk molecuul.

  • de duur van de behandeling: als deze kort is, duurt de behandeling met corticosteroïden ongeveer tien dagen. Het kan echter oplopen tot drie maanden (middellange behandeling), of zelfs langer in sommige gevallen (lange behandeling).

  • de dosis: de dosering van uw corticosteroïden hangt af van de voorgeschiedenis en uw gezondheidsbehoeften. Volg de aanbevelingen van uw arts zorgvuldig op.

  • de toedieningswijze: de orale route (tabletten) is de meest gebruikte toedieningswijze. Het is mogelijk dat een arts de voorkeur geeft aan een andere manier van innemen zoals bijvoorbeeld plaatselijk (zalf), door inademing (puf) of door intraveneuze of intramusculaire injectie.

Praat erover met uw arts

Gebruik nooit zelfmedicatie en overleg bij twijfel met uw arts. Vindt u een bijwerking te sterk of onverenigbaar met uw levensstijl? Bespreek dit met uw arts. Hij is de meest geschikte persoon om u te adviseren tijdens uw behandeling.

Al deze en meer informatie staat hier vermeld.

Infectieziekten

210894 – July 2021

Bronnen

[1] Behandeling met cortisone, de visuele gidsen van de patiënt, ViVio. ISBN 978-2-87512188-2 . D/2015/9601/3.

Uw gezondheidOnze geneesmiddelenOnderzoek en innovatieOver onsWerken bij PfizerInvesteerders Jobs Nieuws en mediaPfizer voor professionnalsPrivacy policyGebruiksvoorwaarden ContactenLeveranciers