Pfizer in het algemeen
Innovatie en traditie
Innovatie binnen de farmaceutische sector is onmisbaar. Enkel door blijvende investeringen in kennis, en de toepassing ervan, kunnen nieuwe geneesmiddelen tot bij de patiënt geraken. Onderzoek en ontwikkeling vormen het kloppend hart van Pfizer, waarmee baanbrekende wetenschappelijke inzichten en technologieën worden omgezet in behandelingen die er het meeste toe doen voor de patiënt.
De weg van innovatie
Pfizer investeert ongeveer 14% van haar inkomsten in onderzoek en ontwikkeling. Dat staat gelijk aan zo’n 30 miljoen euro per werkdag. Volgens het scorebord van de Europese Commissie staat Pfizer daarmee aan de top, wereldwijd, over alle sectoren heen.
Waar vroeger geneesmiddelen werden ontwikkeld voor heel veel patiënten, investeert Pfizer nu meer toegespitst op kleinere groepen. Vandaag staan we een heel pak verder in biomedische innovatie. Gepersonaliseerde geneesmiddelen die zich specifiek richten op de moleculaire basis van ziekten doen hun intrede in de moderne geneeskunde en Pfizer speelt daar een voortrekkersrol in.
De medische prioriteiten zijn kanker en dementie, maar ook ander onderzoek op het vlak van metabole ziekten (waaronder diabetes), pijn, ontsteking, infectieziekten (waaronder antibiotica, antimycotica en HIV) en zeldzame aandoeningen. Het doel is in die domeinen een baanbrekend medicijn te vinden dat het leven van de patiënt significant verbetert.
Nieuwe moleculen
Elk onderzoek begint met het screenen van nieuwe moleculen. De zoektocht naar een nieuwe molecule duurt echter lang en niet elke onderzochte verbinding leidt tot een succes. Gewoonlijk wordt uiteindelijk maar 1 op de 10.000 onderzochte moleculen een geregistreerd geneesmiddel. Pas na heel wat onderzoek, studies en tal van administratieve procedures komt een nieuw geneesmiddel ter beschikking van artsen en patiënten. Gemiddeld duurt dat proces tien tot vijftien jaar en de investeringskost per geneesmiddel bedraagt 1.3 miljard euro.
Eens een nieuw geneesmiddel geregistreerd is, overleggen de fabrikant en de overheid samen over hoe het geneesmiddel beschikbaar wordt gesteld, aan welke doelgroep en aan welke prijs. Dit overleg is belangrijk om steeds de toegang tot innovatieve geneesmiddelen te verzekeren.
Geneesmiddelen uit patent
Wanneer het patent verloopt, dit is doorsnee nadat een geneesmiddel ongeveer 10 jaar op de markt is, verlaagt Pfizer meteen de prijs om te behoren tot de lijst van goedkoopste geneesmiddelen. Zo kunnen artsen en apothekers nog steeds kiezen voor een vertrouwd Pfizer-product aan een voordelige prijs én met blijvende bijdrage aan onderzoek en ontwikkeling. Immers ook voor die verkochte geneesmiddelen geldt dat 14% van de inkomsten terugvloeit naar onderzoek.