Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mobile healthPfizer ziet mobiele applicaties als een cruciaal onderdeel van de gezondheidszorg in Europa. Mobile health stelt patiënten in staat om zelf hun gezondheid mee in handen te nemen door betere informatie en gezondere keuzes.

Mobile health in practice

------------------------------------------

 

ONZE mhealth 

Pfizer zet een weekend deuren open voor eerste mHealth Hackathon in België

Pfizer organiseerde samen met IBM, BASE, Artilium, Onafhankelijk Ziekenfonds en Partena samen de eerste mHealth hackathon in België. 108 deelnemers uit een tiental verschillende Europese landen staken een heel weekend de koppen bij elkaar om een concrete digitale oplossing te bedenken die de gezondheidszorg te goede komt. Het winnende team bedacht Momala, een app die van een smartphone een microscoop maakt om malaria in een prik en een klik te diagnosticeren.

De mHealth hackahton ging van start op vrijdagavond en duurde tot zondagavond. In de kantoorgebouwen van Pfizer, werden designers, developers en gezondheidsspecialisten in teams opgedeeld om een concrete mHealth oplossing te bedenken voor een probleem in de gezondheidszorg.

Het winnende team bedacht en ontwikkelde MOMALA (Mobile Malaria Lab), een klein toestel dat van een smartphone een microscoop maakt om malaria in een prik en een klik te diagnosticeren. Via het toestel kan men bloed prikken en analyseren. De app geeft aan of de patiënt malaria heeft en moet behandeld worden. In de app is een algoritme actief dat werkt op basis van wetenschappelijke data, waardoor de diagnose dat van een expert evenaart.

Teamleider Bram den Teuling legt uit: “Het probleem met Malaria is dat het veel te laat wordt vastgesteld. In rurale gebieden waar Malaria veel voor komt zijn er vaak geen labo uitrustingen. Door malaria vroeger vast te diagnosticeren, kan men jaarlijks 500.000 levens redden.”

De jury was overtuigd door het professionalisme van het team. Om het prototype van het toestel te maken, had het team een 3D-printer mee. Toen die kapot bleek te zijn, kregen ze het voor elkaar om binnen de drie uur een nieuwe printer ter plaatse te krijgen.

Andere ideeën die de belangstelling van de jury wekten waren onder andere iMoveUp, een app om thuis kine te volgen na een zware knieoperatie en Willy, een app die erectie-stoornissen detecteert met een wearable voor ’s nachts. Ook Myhealthbox viel op door in te spelen  op de  grote nood die er is aan patiënten die willen meewerken aan klinische studies. Door de app kunnen patiënten sneller in contact gebracht worden met de verschillende klinische studies.’. Het waren stuk voor stuk concrete oplossingen met een geïntegreerde zorgaanpak.

Diane Kleinermans, adviseur van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block, maakte de winnaar bekend. “We waren enorm onder de indruk van het niveau van het werk en de presentaties. We kijken uit naar meer.” De jury bestond uit investeerders, vertegenwoordigers van industrie, beleidsmakers, vertegenwoordigers van het RIZIV en het Onafhankelijk Ziekenfonds.